Город та сад

Найкращі сорти кабачків для посадки на дачі: розширене керівництво з вибору, вирощування та догляду

Різні сорти кабачків мають різні характеристики. У них відрізняються терміни дозрівання, довжина і вага плодів, колір і форма, а також смак. В залежності від сорту визначають довжину і ширину грядки. Кабачки люблять тепло і світло, тому ділянки вибирають відкриті і сонячні. Треба подбати перед посадкою насіння про родючому грунті і добривах. Не висаджують кабачки на місце, де росли гарбузи, огірки і патисони.

Ранньостиглі кабачки

Кабачки – ранньостигла культура, яка дозріває через півтора місяці після посадки насіння в грунт, збирають урожай через 35-50 днів. У північних регіонах овочі вирощують в теплиці, але районовані сорти встигають дозріти за коротке літо у відкритому ґрунті і дати не поганий урожай. У південних регіонах сіють насіння двічі за сезон.

Популярні сорти:

  1. Малюк виростає завдовжки до 19 см, масою 0. 6-0. 9 кг Плоди починають збирати через 38-40 днів. Малюк не переносить заморозки, любить тепло, добре транспортується і довго зберігається.
  2. У «Анни» на короткому стеблі виростають плоди через 35-48 доби після посадки. Вага одного кабачка 0. 6-1. 2 кг Врожайність 5-7 кг з 1 кв. м. Зеленці світло-зеленого забарвлення зі слабкою ребристістю. Стійкі овочі до грибків і коливанням температур.
  3. Ролик дуже ранній сорт, збирають овочі через 35-38 доби. Маса плоду до 1. 3 кг. Урожай з квадратного ділянки – 10 кг овочів. Завдяки щільною шкірочкою Ролик довго зберігається. Стійкий до борошнистої роси і сірої гнилі.
  4. Грибовський 37 плодоносить через 50 діб після посадки. Кабачки виростає до 20 см завдовжки, масою 0. 8-1. 3 кг. Форма плоду циліндрична, світло-зеленого забарвлення. З 1 кв. м. збирають 8. 5 кг овочів.
  5. 5. Аеронавт вирощують у відкритому і закритому грунті. Плоди темно-зеленого кольору, довжиною до 15 см, масою 1. 5 кг. Біла серцевина містить мало цукру. Врожайність – 8 кг з 1 кв. м.

Варто відзначити сорт Білий лебідь, який дозріває через 45-50 діб. Також популярні скоростиглі сорти: Шпачок, Касерта, Якір. Аспірант, Водоспад.

Середньостиглі

Середньостиглий вид кабачків має період вегетації 50-68 доби. Овочі добре зберігаються і транспортуються. Вони відрізняються соковитою м’якоттю з низьким вмістом цукру.

Основні сорти:

  1. Золотинка має жовті, довгасті плоди вагою 0. 5 кг, довжиною 13-15 см. М’якоть з солодким смаком, щільна і соковита. Вегетаційний період 48-56 днів. З 1 квадрата землі збирають до 8 кг овочів.
  2. Чорний красень має темне забарвлення, що нагадує чорний колір, звідси і назва сорту. Маса овоча 0. 8-1. 6 кг, довжина 20 см. М’якоть світла і соковита.
  3. Нефрит – універсальний гібрид поспіває за 52-68 доби. Плоди темно-зелені, глянцеві з гладкою шкіркою. Вага кабачка становить 0. 8-1. 6 кг. На квадратному метрі визрівають до 14 кг овочів.

Затребуваними є сорти кабачків: Делікатес, Куанд, Белогор з термінами дозрівання 50-60 діб. Фестиваль і Цубота відрізняються гарною лежкістю.

Пізньостиглі сорти

Пізні овочі зріють від 70 до 120 діб. Вони підходять для будь-термічної обробки, консервування. Кабачки довго зберігаються. Плетисті види висаджують на відстані 2-3 м.

Популярні сорти:

  1. Тіволі збирають через 100-120 днів після посіву. Плетисті кущі розсаджують з інтервалом 2 м і міжряддям 70 см. Шкірка світло-зелена, тверда глянцева.
  2. Лагенарія має вегетативний період 70-80 діб. Циліндричні плоди виростають у довжину 50-100 см світло-зеленого забарвлення.
  3. Горіховий визріває за 80-95 днів. Плоди грушоподібні, оранжевого кольору, довжиною до 22 см. М’якоть оранжева, щільна, солодка. Овочі добре зберігаються в зиму.
  4. Довгоплідний відноситься до раннім сортам, перший урожай збирають через 50 діб. Урожайність 3 кг на 1 кв. м.

Пізні кабачки відрізняються високою врожайністю. Вони смачні, стійкі до хвороб та тимчасової спеки. Можна виділити сорти: Грибовские 37, Ролик, Ніжність, Трістан, Маркізу, Ізольду, Асторію.

Цукіні

На відміну від звичайних кабачків у цукіні більш соковита і ніжна м’якоть. У них висока врожайність, тривалий термін зберігання овочів. Цукіні не погано переносять перепади температур і тимчасову засуху.

Сорти:

  1. Цукеша рекомендована для північних і західних районів країни. Дозрівають овочі за 40-50 днів. Плоди витягнутої форми довжиною до 40 см, вагою 0. 6-0. 9 кг Урожайність – до 12 кг з квадратного метра.
  2. Жовтоплідний зріє за 40 діб, збір проводять двічі на тиждень. Плоди важать по 0. 5 кг, на 1 кущі визрівають до 18 кабачків.
  3. Смарагд Ранньостиглий має циліндричні плоди темно-зеленого кольору, 700-1200 м вагою кожен. Збирають овочі через 45 днів після посіву.
  4. Кавили – це самозапильний гібрид, дозріває через 40-42 дня. Кавили довго плодоносить, він стійкий до борошнистої роси. Маса овоча 300 г, довжиною від 13-15 см. М’якоть біла, приємна на смак.

Слід зазначити сорт Зебру. Вегетація проходить 38 днів, маса плоду 0. 5 кг. Шкірка покрита світлими і темними смугами зелених тонів. Особливістю Зебри є холодостійкість і хороша врожайність.

Самозапильних сорту

Самозапильних кабачки дозволяють отримувати стабільний урожай овочів при будь-яких погодних умовах і в відсутність комах. Гарбузи можна вирощувати в тепличних умовах, де доступ комах обмежений.

Сорти:

  1. Білий дозріває на 35-40 день. Овочі блідо-салатового кольору з тонкою шкіркою, важать 600-900 г, довжиною до 15 см. Білий стійкий до хвороб, довго зберігається.
  2. Аеронавт в сприятливих умовах виростає до 1 м. Цукіні за сезон дає 25-30 плодів з одного куща. Плодоношення триває 60 днів. Форма гарбузи циліндрична, колір – темно-зелений з цяточками. Врожайність 7-8 кг з 1 кв. м. Вага овочів 1-1. 5 кг. Дозріває через 40-45 днів.
  3. Білоплідний – ранній сорт вирощують в закритому ґрунті. Вага плоду 0. 7-0. 9 кг, довжиною до 16 см. Овочі грушоподібної форми збирають через 40 діб після пересадки в грунт.

Можна виділити Блек Цукіні, Асторію, Белогор, Аполон. Відомі також гібриди: Іскандер, Партенон, Суха, багатоквіткова вогняне сяйво, Медуза. З незвичайних видів відзначають Кабачкове дерево, плоди якого звисають з куща, що досягає 4-5 метрів в довжину. Батоги в’ються по опорах, в тому числі і по деревах.